16 nov. 2011

Frumusețea

Este demonstrat științific, faptul ca oameni frumoși au mai multe avantaje decât cei pe care mama natura nu i-a înzestrat cu genele frumuseții. E nedrept, dar din păcate asta este lumea in care trăim. Iar oamenii mai putin frumoși  probabil ca trebuie sa facă mai multe eforturi pentru a obține ceea ce isi doresc. Bine asta nu înseamnă ca oamenii frumoși sunt automat fericiți sau mai inteligenți decât restul, nu, e doar un lucru ce tine de aparente aceasta frumusețe despre care vorbesc eu aici. Pentru ca trăim într-o lume unde aparentele contează, din aceasta cauza industria produselor cosmetice se situează pe culmile succesului si al profitului, pentru ca oameni ar face orice ca sa fie mai frumoșii iar dacă acest lucru înseamnă bani aruncați pe tone de creme anti-rid sau pe operații estetice costisitoare, oamenii sunt gata de orice sacrificiu ! Doar pentru o prima impresie cât mai buna in fata celorlați, pentru ca da, imaginea contează !

Bine nu vreau sa ma înțelegeți greșit, nu sunt adepta unei vieții naturiste, fără săpun sau șampon sau fără picioare depilate (aici ma refer doar la femei, pe bărbații i-as ruga totuși sa-si păstreze parul de pe picioare cu demnitatea caracteristica genului - pentru ca fără sunt un pic hilari :). Sunt de acord sa avem grija de noi, sa fim curați  spălați si frumos mirositori, pentru ca acest lucru ne face sa ne simțim bine, dar de aici la sacrificii de neimaginat uneori, doar pentru a semăna cu o poza din reviste, mi se pare exagerat !

Oare frumusețea chiar sta în ochii privitorului, asa cum zice un proverb arab? Oare chiar fiecare dintre noi avem același calibru de a măsura frumusețea ? Si oare de ce simțim nevoia sa măsurăm frumusețea ? Oare din cauza faptului ca de fapt suntem superficiali si înainte sa gândim ceva despre un om, il vedem ! Il vedem asa cum ni se pare noua si ii aplicam o judecata care nu are nicio logica aparenta ci pur si simplu nu se mulează tiparului de frumusețe pe care il vedem pretutindeni in jurul nostru.

Si totuși, nu toți suntem înzestrați cu genele alea bune, si totuși si noi avem acces la iubire, prietenie, buna dispoziție  succes la fel ca oamenii foarte frumoși. Cum reușim ? Eu una nu îmi bat capul, si nu mi l-am bătut niciodată cu adevarat, sincer am mai avut momente când eram in pragul depresiei, iar kilogramele pe care le am in plus fata de media aprobata de lege  dădeau puncte câștigătoare depresiei. Oricum e ciudat cum kg mele ii deranjează mai mult pe ceilalți decât pe mine, dar de fapt nu e ciudat deloc, are legătură exact cu ce vorbeam mai sus - superficialitatea !

Printre oamenii ne-superficiali , fie ei frumoși sau mai putin frumoși, alte lucruri clădesc scala frumuseții, printre care : bunul simt , respectul, lucrurile pe care le spui, felul in care ii faci pe ceilalți sa se simtă, lipsa judecatiilor mărunte, gradul de prietenie pe care ești dispus sa-l dai celorlați, înțelegerea, simțul umorului, empatia, iubirea de care dispui...si lista poate continua la nesfârșit.

Iar din punctul meu de vedere, răutatea il poate face pe cel mai frumos om sa fie cel mai urat!

"Deși industria frumuseții nu este o conspirație împotriva femeilor, ea nu este nici complet inofensiva. Ne calibram ochiul pentru frumusețe in funcție de oamenii pe care ii vedem zilnic, inclusiv vecini noștri iluzorii din mass-media. O dieta zilnica de oameni virtuali senzațional de frumoși, ne poate recalibra în timp etaloanele de evaluare, făcând ca oamenii frumoși din viata noastră (categorie in care putem intra si noi) sa ni se para urați" (S. Pinker) 

pe link-ul acesta o sa vedeți si mi multe poze cu diversitatea frumuseții de care nu ar trebui sa ne fie teama ci ar trebui sa o acceptam si sa ne bucuram de ea :

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu