De când cu Revoluția Franceza si Ziua Independentei in mințile oamenilor s-a creat un mit care trăiește si in zilele noastre, acela ca am fi egali ! Adică toți oamenii de pe planeta asta sunt egali si au șanse egale, sa ce? sa traiască, sa iubească, sa aibă o viata minunata, familie, cariera, oportunități, vise împlinite si poate cel mai important, sa fie fericiți !
Eh mie mi se pare cea mai mare aberație a omenirii , egalitatea intre oameni nu exista, aparent ea ar fi acolo însa selecția naturala si înzestrarea naturala fac ca aceasta egalitate sa dispară si sa fie doar un vis frumos cu care ne place sa ne îmbătam ori de câte ori ne simțim neputincioși.
Acum ceva timp, erau niște afișe prin diverse instituții de educație si cultura pentru combaterea discriminării țiganilor, iar argumentul lor la acest act antisocial era : egalitatea din naștere ! Acest argument apare constat pe buzele multor oameni când vine vorba de orice, mai ales când vrem sa combatem ceva ce nu poate fi combătut prin nimic si anume faptul ca oameni nu sunt egali din naștere (sau mai bine zis uni sunt mai egali decât alții) ci sunt discriminați din naștere, asta e formula corecta, natura e cea care discriminează si cum este o mare curva, cu timpul ne face sa credem ca este vina noastră, a oamenilor, ca nu suntem capabili sa ne acceptam asa cum suntem ci nu ca ar fi vina ei ca ne înzestrează pe fiecare diferit..
Nu zic nimic nou aici, dar nu pot sa nu ma întreb, cum poate fi un copil născut într-o mahala din București, fără curent electric si apa curenta egal cu fetita Monicăi Columbeanu de exemplu ? Unde e egalitatea dintre cei doi ? Ca ala din mahala trebuie sa muncească fiecare clipa din viata lui daca vrea sa iasă din mizerie, iar asta a lu' Columbeanu doar pocnește din degete si are totul pe tava fără sa stie ce înseamnă a munci vreo clipa din viata ei, sincer eu nu vad nicio egalitate aici ci o selecție naturala, care funcționează la buna întâmplare.
Plus ca bagajul genetic isi spune si el cuvântul, la unii e încărcat cu toate bunătățile : frumusețe, inteligenta, imunitate, simt artistic...iar alți abia dacă ii ajuta o operație estetica si abia dacă ii ajuta neuronul sa facă diferența intre bile albe si bile negre. Sunt fel si fel de tipologii umane pe planeta asta, dacă ma întrebați pe mine, aproximativ 7 miliarde de destine diferite a 7 miliarde de oameni diferiți intre ei fiecare având propria cantitate de calități si defecte. E normal sa mai existe si coincidente, pentru ca asa cum sunt doar 7 note muzicale din care sunt compuse toate melodiile de pana acum, iar uneori avem impresia ca seamănă intre ele, cred ca la fel si oamenii sunt compuși dintr-o anumita cantitate de calități si defecte care la un moment iti dau impresia ca sunt aceleași
Nu știu de ce ne este atât de frica de faptul ca suntem diferiți, pentru ca mie asa mi se pare, faptul ca suntem diferiți este văzut ca o amenințare si încercăm de când ne naștem sa schimbam acest lucru si sa semănăm cât de mult se poate cu colegul de banca, sa ne luam aceeași mașină ca vecinu, sa ascultam aceeași muzica, sa ne căsătorim la aceeași vârstă ca toți cunoscuții noștri, sa ne trimitem copiii la aceeași scoală, si cel mai trist, sa reprimam orice act, gest ce ne poate face diferiți... adică orice gest, act care ne-ar face ceea ce suntem de fapt !
Hitler se temea atât de tare de toți cei diferiți de el încât i-a transformat in săpun ! Cam atât de departe merge nebunia asta cu 'egalitatea din naștere' !
Imi amintesc când eram la scoală, la începutul anului, aveam 2 ritualuri pe care le detestam...primul sa completam o fisa cu datele noastre, iar principalul era sa spunem ce sunt părintii noștri, nu stiu la ce folosesc aceste date, chiar nu stiu, dar știu sigur privirile profesorilor când se uitau la sfârșitul catalogului unde erau toate aceste informații, iar când vedeau sub numele mamei 'vânzătoare' isi aruncau privirea asupra odraslei, care stătea cuminte in banca încercând sa înțeleagă textul si isi 'explica' profesorul de ce aceasta odrasla nu e atât de inteligenta, ba mai mult ii vedea si viitorul. Iar al doilea ritual : 'ce vrei sa te faci când vei fi mare?' Unde singurele răspunsuri acceptate erau : doctor, inginer, profesor, avocat etc. E aberant si imposibil ca într-o clasa de 25 de elevi, toți sa se facă doctori, in primul rând pentru ca nu toți au bagajul genetic necesar, in al doilea rând al fi un dezechilibru in societate, societatea care funcționează cu ajutorul fiecăruia dintre noi, de la doctor, la asistenta medicala, la sora medicala, la șofer de autobuz, la chelner si asa mai departe, e nevoie de fiecare meserie in parte si fiecare dintre noi e făcut pentru altceva. Insa acest lucru este greu de spus in școli, si de susținut. Fiecare elev in parte are inclinații diferite către un anumit domeniu, in școli din păcate ideea de munca cinstita in orice camp al muncii nu este foarte susținută si cu atât mai putin in zilele nostre când toată lumea știe cum se fac banii (din manele si prostituție)
Ar fi frumos sa înțelegem si sa acceptam ca fiecare dintre noi e diferit si ca fiecare dintre noi își are propriul sau timp in aceasta viata !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu