8 iul. 2011

Dezastru national? Tragedie? Drama? Ce ne facem fara diplome de BAC?




Cum bine stiti si sunteti informati, anul acesta este unul istoric : cele mai proaste rezultate la BAC. As vrea sa ma mir, dar nu o sa fac, pentru ca nu pot ! era de asteptat ca la un moment dat sa se ajunga si aici, mai ales dupa ce elevii au fost supravegheati ca in inchisorile de maxima securitate (glumesc, dar ma amuza tare ideea camerelor de filmat). Bietii de ei s-au intimidat, s-au rusinat, au uitat tot ce nu au invatat, si nu au putut sa se concentreze asupra subiectelor pentru ca erau prea ocupati sa se holbeze in obiectivul camerei. In fine, nu despre asta intentionam sa scriu, ci despre ce se poate face fara diploma de BAC. Pai, destul de multe.

Ignorand faptul ca mai toata presa ofera ca solutie plecatul din tara, posturi sunt destule, dorinta de munca sa fie. In principiu, poti lucra ca taximetrist, camerista, fermier, chiar si receptioner. Toate in tari..indepartate (conform articolelor din diferite ziare), deci trebuie sa mai faci un efort si sa cunosti si o limba straina. C

hiar daca bineinteles, nu cunosti limba romana atat de bine cat sa promovezi celebrul « examen de maturitate ».

Lasand la o parte tarile « calde », eu afirm cu convingere ca si in Romania esti primit cu bratele deschise chiar daca nu ai diploma de BAC. De fapt, uneori chiar este de preferat sa nu ai studii, ca nu cumva sa vii cu vreo pretentie la salariu sau sa ceri vreun drept. Deci, fermier (sau taran) poti fi si in Romania, taximetrist asemenea, sau .. chiar controlor RATB. Siiiigur una din conditiile impuse la anagajarea acestora este « lipsa studiilor » (bineinteles, 4 clase se accepta, ca sa poata completa formularul de amenda). Facand o paranteza, sunt fenomenali oamenii aia J)). De dimineata m-am distrat cu Adri in noul tramvai 1. Rula episodul « oameni vs masini » (daca va intereseaza scorul, a fost 1-0 pentru masini, desigur) – este greu sa te intelegi cu chestia aia patratoasa si portocalie de sta atarnata din doua in doua bari de sustinere, mai ales cand are o personalitate puternica si piuie de cate ori te apropii de ea.

Iar discutiile lor sunt delicioase (cateva din replicile auzite in treacat : daca femeia mea facea asa, o bateam in cap – e ultima statie. Nu mai e altele dupa asta..etcaetera etcaetera :)) iar ringtonul telefonului este bineinteles o manea.

Deci, sa nu exageram, ne descurcam si fara diplome, mai ales in conditiile in care desi statisticile erau imbucuratoare in anii trecuti, jumatate din elevii care au promovat bac-ul au facut-o datorita relatiilor si banilor, nu datorita cunostintelor « dobandite si acumulate in urma studiului ».

Partea frumoasa (trebuie sa fie si o parte frumoasa) este aceea ca nu oricine va putea sa aiba si studii universitare. Iar cei care le vor avea nu le vor mai simti inutile (eu una asa simt, ca dupa 3 ani de araba-franceza in care profesorii de la universitate mi-au mancat sufletul, nu m-am ales decat cu.. diploma).

Si ca o concluzie, preluand replica Adrianei, cineva trebuie

sa si conduca autobuzele, sa stranga mizeria de pe strazi, sa mai si gradinareasca, sa vanda la piata sau sa repare si sa spele masini. Ce ne-am face cu atatia absolventi de liceu, licentiati, masteranzi sau doctoranzi ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu